Pendapat Nawawi tentang samak jilatan anjing

<Adakah samak atau sertu 7 kali basuhan hanya pada kes jilatan anjing sahaja?>

( فرع ) : في مسائل مهمة – تتعلق بالولوغ – مختصرة جدا ( إحداها ) : قال أصحابنا : لا فرق بين ولوغ الكلب وغيره من أجزائه ، فإذا أصاب بوله أو روثه أو دمه أو عرقه أو شعره أو لعابه أو عضو منه شيئا طاهرا مع رطوبة أحدهما وجب غسله سبعا إحداهن بالتراب ، وقد ذكر المصنف هذا في أوائل مسائل الولوغ .

وقيل : يكفي غسله في غير الولوغ مرة كسائر النجاسات ، حكاه المتولي والرافعي وغيرهما ، وهذا الوجه متجه وقوي من حيث الدليل ; لأن الأمر بالغسل سبعا من الولوغ إنما كان لينفرهم عن مؤاكلة الكلب ، وهذا مفقود في غير الولوغ ، والمشهور في المذهب أنه يجب سبعا مع التراب ، وبه قطع الجمهور ; لأنه أبلغ في التنفير من مقاربتها واقتنائها والله أعلم .

( الثانية ) : لا يكفي التراب النجس على أصح الوجهين ; لأنه ليس بطهور ، والثاني : يكفي ; لأن الغرض الاستظهار به .

(Satu cabang) pada isu-isu penting berkaitan jilatan anjing yang sangat ringkas

1. (Salah satu isu) Para ashab kami berkata: tiada beza antara jilatan anjing dan selainnya daripada semua juzuk anjing. Jika air kencing, tahi, darah, peluh, buku, air liur atau satu anggota anjing terkena sesuatu yang suci dalam keadaan lembab/basah salah satu daripada keduanya (sama ada anjing basah atau benda suci yg basah), maka wajib membasuhnya 7 kali di mana salah satu dengan tanah. Pengarang (al-Shīrāzī) telah menyebut hal ini pada awal-awal perbahasan isu jilatan.

2. Ada pendapat dikatakan (qīl): memadai membasuh sekali pada kes bukan jilatan seperti najis-najis lain. Ini diriwayatkan oleh al-Mutawallī, al-Rāfi’ī dan selain daripada mereka. Dan pendapat ini lebih muttajih/muttajah dan kuat dari segi dalil kerana perintah basuh 7 kali kerana sebab jilatan hanya kerana sebab melahirkan rasa jijik (tanfīr) makan bersama anjing. Hal ini tiada dalam kes selain jilatan.
Namun pendapat yg masyhur dalam mazhab (Syafie) ialah wajib basuh 7 kali bersama tanah (salah satu). Dan inilah yang diputuskan majoriti kerana lebih kuat dari segi tanfīr (menimbulkan rasa jijik) untuk mendekati dan memeliharanya. Wallahualam.

Sumber rujukan: al-Nawawī, al-Majmuk Sharh al-Muhazzab

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s