Mukmin menunggu Ramadan..Munafik???

Ramadan ialah bulan yang mendapat perhatian dan bahkan lebih perhatian dari seluruh umat Islam. Mereka bergembira dengan ketibaannya. Inilah sifat mukmin sebenar. Diriwayatkan daripada Anas ra bahawa Nabi saw berdoa supaya disampaikan kepada bulan Ramadhan.
اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغنا رمضان
Apabila masuk bulan Rejab baginda berdoa: “Ya Allah Ya Tuhan berkati kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan.”

Orang mukmin sebenar akan menyambut Ramadan sambil berkata: Wahai Tuhan kami, Ramadan telah meliputikami dan rezekikanlah kepada kami puasa dan qiyam pada bulan ini dan kurniakanlah kepada kami kesungguhan dan kecergasan serta hindarilah kami dari godaan fitnah.

Orang mukmin mengetahui rahmat Ramadan dan apa yang Allah Taala sediakan kepada hamba-hambaNya. Di mana dibuka pintu-pintu Syurga dan ditutup pintu-pintu api neraka dan dirantai syaitan-syaitan.

Namun, bagi orang munafik tiada satu bulan yang lebih buruk melainkan bulan Ramadan. Kenapa? Kerana bulan tersebut mereka tidak lagi boleh bersenang-senang merasai kelazatan dan perkara haram.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s