Dana Modal Teroka Islam

Oleh Dr. Sohaimi Mohd. Salleh

Modal teroka (venture capital) atau modal usaha niaga adalah jenis modal ekuiti persendirian yang disediakan untuk syarikat yang belum matang tetapi mempunyai potensi pertumbuhan tinggi. Modal teroka selalunya datang dari pelabur institusi atau individu kaya yang dikumpulkan bersama oleh firma pelaburan.

Pemodal teroka (venture capitalist ) adalah orang atau firma pelaburan yang membuat pelaburan jenis ini dan mereka selalunya membawa bersama kepakaran mereka ketika membuat pelaburan dalam modal teroka.

Industri modal teroka terus berkembang sebagai sumber pembiayaan alternatif. Terutamanya untuk syarikat di peringkat semaian, permulaan dan peringkat awal yang menghadapi kesukaran memperoleh pinjaman bank atau pembiayaan menerusi pasaran hutang atau ekuiti konvensional.

Setakat ini, beberapa inisiatif sudah diperkenal oleh kerajaan untuk menggalakkan industri modal teroka seperti mewujudkan dana modal teroka, menyediakan galakan cukai dan meliberalisasikan pemilikan ekuiti asing.

Kerajaan kekal sebagai sumber utama bagi dana modal teroka, mencakupi 36 peratus daripada jumlah dana keseluruhannya pada akhir 2007.

Menyedari kepentingan modal teroka dalam pembiayaan peringkat awal, peruntukan dana dinaikkan kepada RM1.6 bilion dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), berbanding pada RMK-8 peruntukannya adalah RM690 juta.

Berlandaskan latar belakang di atas, adalah dicadangkan agar satu Dana Khas Modal Teroka Islami (DKMTI) di peringkat kebangsaan dapat diwujudkan.

Misi utama DKMTI ini bertujuan menyediakan pembiayaan modal teroka kepada usahawan muslim yang mempunyai idea dalam mana-mana industri berteknologi tinggi yang berpotensi besar bagi dikembang majukan.

Beberapa industri yang baru muncul hari ini seperti industri multimedia dan animasi, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), bioteknologi dan nanoteknologi merupakan peluang-peluang ekonomi yang masih luas untuk dimanfaatkan oleh usahawan-usahawan muslim.

Pelepasan diri daripada kepompong selesa-fikiran dan hanya bersikap suka menurut dan bukannya merintis perlu digalakkan dalam kalangan usahawan kita.

Bagaimanapun, mempunyai idea dan perancangan sahaja adalah tidak memadai. Antara halangan utama bagi usahawan atau syarikat baru ialah untuk mendapatkan kepercayaan daripada pihak institusi kewangan konvensional.

Kekurangan aset dan rekod prestasi dalam perniagaan menjadi halangan bagi sesebuah syarikat baru untuk mendapat dana modal.

Halangan sebegini merupakan satu kemelut yang perlu diatasi segera bagi memastikan anak bangsa kita juga tidak ketinggalan malah mampu tumbuh dan bersaing di dalam bidang keusahawanan yang berpotensi tinggi ini.

Dalam kata lain, kita bukan lagi hanya menceburi industri-industri yang telah berkembang serta berada di ambang petang tetapi kita juga mampu untuk mengetuai atau menjadi pemuka-pemuka dalam industri berteknologi tinggi yang amat berpotensi.

Oleh yang demikian, bagi merealisasikan cadangan ini adalah digesa agar langkah-langkah berikut dilaksanakan:

i) Kerajaan mewujud dan mengadakan peruntukan satu dana khas bagi tujuan DKMTI;

ii) Satu mekanisme bersepadu perlu dirangka agar dana ini benar-benar sampai kepada sasaran yang telah ditetapkan, dan

iii) Pada permulaannya, entiti yang dicadangkan untuk mengurus tadbir DMKTI ini ialah Yayasan Wakaf Malaysia sehinggalah tiba masanya yang difikirkan perlu untuk menubuhkan satu entiti khusus bagi DMKTI ini.

Adalah diharapkan lontaran idea ini dapat diangkat menjadi satu desakan ummah bagi memastikan kemampuan keusahawan anak bangsa kita dapat diperkasakan dan agenda ummah yang didokong akan tercapai.

– Dr. Sohaimi Mohd. Salleh ialah Ketua Pengarah Jabatan Wakaf, Haji dan Zakat (Jawhar).
E-mel: drsohaimi@jawhar.jpm.my
http://www.jawhar.gov.my/beritapenuhs2.php?id=40&PHPSESSID=63d9ebdca1cedfe09da396d5710d1602

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s