Antara mencari dan menunggu lailatulqadar?

Antara mencari dan menunggu lailatulqadar

Ibn al-Mulaqqin dalam karya beliau al-I’lam bifawa’id Umdat al-Ahkam pernah membawa kisah “sekumpulan orang-orang baik mengembara pada malam 23 Ramadan di atas kapal laut, lantas tiba-tiba ombak bergelora. Kapal mereka dipukul ombak, akibatnya salah seorang daripada mereka terjatuh ke dalam laut tersebut. Lelaki tadi tertelan air laut ketika terkapai-kapai dan alangkah terkejutnya dia bila mendapati air laut yang biasanya masin, pada malam tersebut menjadi tawar.”

Apakah malam tersebut benar-benar lailatulqadar? Sekiranya benar, alangkah beruntungnya mereka yang dipilih oleh Allah diperlihatkan malam lailatulqadar. Namun mereka yang memenuhi malam tersebut dengan ibadat adalah yang sebenar-benar beruntung. Sekiranya benar keberkatan lailatulqadar boleh dilihat oleh sesiapa yang dipilih oleh Allah. Amat bertuah kiranya kita menghidupkan malam tersebut dengan ibadat solat, membaca al-qur’an, zikir dan bertaubat kepada Allah.

Menariknya di sini juga, bayangkan sekiranya seseorang yang bertaubat memohon keampunan daripada Allah pada malam lailatulqadar sudah pasti dosanya yang banyak ibarat masinnya air laut, akan diampunkan oleh Allah Taala seperti air laut menjadi tawar. Ya Rabb…ampunilah dosa-dosa kami…..

Rata-rata penceramah di masjid-masjid atau media massa elektronik hari ini memperkatakan tentang lailatulqadar. Kerana kita telah mula memasuki fasa ke-3 ramadan. Iaitu 10 terakhir ramadan. Hakikatnya memang Allah Taala merahsiakan malam itu daripada kita. Tujuannya adalah untuk menguji setiap orang-orang yang beriman sejauh mana kesungguhan mereka ingin bertemu dengan malam qadar. Namun di sana ada klu-klu tertentu sebagaimana yang disebutkan oleh Nabi s.a.w. Klu pertama ialah :

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Maksudnya : Carilah malam qadar pada 10 terakhir bulan Ramadan (al-Bukhari no 1880)

Bermakna, sekarang daripada 30 hari, hanya tinggal 10 hari sahaja untuk kita meneruskan usaha mencari lailatulqadar. Klu kedua ialah sabda Nabi s.a.w. :

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي السَّبْعِ الْأَوَاخِرِ

Maksudnya : Carilah malam qadar pada 7 terakhir Ramadan. (Muslim no.1986)

Tinggal 7 hari sahaja lagi, malam-malam yang meyakinkan kita ia adalah malam qadar. Seterusnya klu ketiga ialah sabda Nabi s.a.w :

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ فِي الْوِتْرِ مِنْ الْعَشْرِ الْأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ

Maksudnya : ”Carilah malam qadar pada malam ganjil 10 terakhri ramadan” (Bukhari no 1878)

Maka, hanya tinggal 5 hari sahaja lagi yang dapat kita jangkakan malam qadar akan tiba. Ini menunjukkan rahmat Allah Taala kepada manusia. Walaupun dirahsiakan namun, masi ada klu-klu yang diberitahukan….maka, apa tunggu lagi? Carilah…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s