hukum kata : “Kamu masuk syurga”

Bismillah..Walhamdulillah Wa Ba’d…
Tidak boleh disaksikan seseorang itu masuk syurga kcuali kepada siapa yang disebutkan dalam nusus seperti al-Asharah al-Mubasyyarin bi alJannah, Hasan, Husain ketua pemuda ahli syurga, Bilal dan lain-lain.
Ahli Sunnah mengatakan tidak boleh disaksikan seseorang secara khusus bahawa masuk syurga atau masuk neraka, tetapi boleh diharapkan orang baik masuk syurga adn orang jahat dibimbangi masuk neraka. Orang yang melakukan maksiat, kita tidak boleh mengatakan “kamu masuk neraka” kepadanya.
Namun kita boleh menyebut secara umum, iaitu “setiap mukmin masuk syurga dan setiap kafir masuk neraka”. Ini umum.
adapun menyebut si fulan bin si fulan masuk neraka maka ini tidak harus. atau si fulan ini masuk syurga, pun tidak boleh. Tetapi kita harapkan kebaikan kepadanya jika ia istiqamah. Ini pendapat jumhur.
Ada sebahagian ulama mengharuskan kita menaik saksi orang yang terkenal dgn kebaikan bahawa ia akan masuk syurga. Berdalilkan dengan hadis
مروا عليه بجنازة فأثنوا عليها خيراً، فقال وجبت. ثم مروا بجنازة أخرى فأثنوا عليها شراً، فقال: وجبت. فسألوا عن ذلك فقال: هذا أثنيتم عليه خيراً فوجبت له الجنة، وهذا أثنيتم عليه شراً فوجبت له النار”. والله أعلم.
Lalu dengn jenazah lantas mereka puji kebakan. Nabi bersabda ; “Wajiblah”. Kemdian lalu jenazah lain dan mereka mengejinya. Nabi bersabada : Wajiblah. Lantaran itu sahabt bertyanya, Nabi menjawab : Ini kamu puji lalu wajiblah baginya syurga dan yang satu lagi kamu keji maka wajiblah neraka baginya
Wallahualam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s